Blij met jezelf (deel 1): kiezen voor jezelf

Blij zijn met jezelf bestaat uit een reeks van een aantal blogs. Het helpt je om blijer, krachtiger en zelfverzekerder in het leven te staan. Deel 1 van “Blij met jezelf” bestaat uit: kiezen voor jezelf.

Kiezen voor jezelf, hoe doe je dat?

Kiezen voor jezelf betekent eigenlijk kiezen voor je essentie, kiezen voor wie jij echt bedoeld bent te zijn. Dat is nogal wat, want wie je echt bent is vrij complex en zit diep in je verscholen. Tegelijkertijd heeft jouw essentie verschillende aspecten en is daarom vanuit verschillende kanten te benaderen.

Het aspect van kiezen

In deze blog gaat het over het aspect van kiezen. Als ik voor mijzelf wil kiezen, wat is dat dan en vooral hoe doe ik dat?

  • Als ik voor mijzelf kies, kies ik dan automatisch niet voor jou?

Vaak denk je dat er maar twee keuzes zijn: voor mij of voor jou, rechts of links, goed of kwaad, wel of niet, zwart of wit, duur of goedkoop, blij of triest, enzovoort. Dat gebeurt terwijl er ontzettend veel keuzemogelijkheden tot jouw beschikking staan.

Probleemsituatie

Terwijl je weet dat er meer te kiezen valt dan de twee uitersten, heb je vaak moeite met het kiezen. Je staat telkens weer voor “de keuze”, omdat er “maar te kiezen valt” uit twee uitersten. Dat komt vooral omdat je je dan in een ‘probleemsituatie’ bevindt. In zo’n ‘probleemsituatie’ vernauwt letterlijk je gezichtsveld. Je ziet slechts in de verte maar een deel van de oplossing en je mist de rest van alle mogelijkheden. Dat is een natuurlijk proces van je brein.

Kiezen is een bewust proces

Het zou toch wat zijn als je in een ‘probleemsituatie’ jouw brein tot de orde kunt roepen! En daardoor de beschikking krijgt over de rest van de mogelijkheden en daarmee jouw blik verruimt. Dan wordt kiezen makkelijk. Dan kies je bewust en dat maakt je blij! Bewust kiezen doe je als je weet hebt van het feit dat je je in een ‘probleemsituatie’ bevindt en dat accepteert en vervolgens tot de juiste actie overgaat. Het is niet makkelijk om bewust te handelen en weten het juiste te doen, terwijl je het moeilijk heb. Maar dáár zit precies het geheim van het juiste kiezen.

Tip: als je maar twee keuzes hebt waaruit je kunt/moet kiezen, weet dan dat je niet al je mogelijkheden hebt onderzocht en dat je je in een ‘probleemsituatie’ bevindt. Kiezen is een proces van informatie verzamelen en reflecteren.

Handige tips

Hieronder handige stappen om je te helpen makkelijker het juiste te kiezen waar je blij van wordt:

  • Besef dat je moet kiezen. Leer te kiezen voor jezelf.
  • Accepteer dat keuzes onzekerheid opleveren
  • Verken diepgaand de keuzemogelijkheden
  • Hak de knop door
  • Controleer je keuze. Ben je hiermee nog steeds tevreden?
  • Bespreek de keuze met je omgeving.

De juiste keuze maakt je trots

Je maakt iedere seconde van je leven keuzes. Als je tevreden bent met je keuze en het voelt goed, dan ben je blij met jezelf en voel je je trots. Ga hiermee aan slag en deel je ervaringen hieronder. Heb je vragen? Je kunt mij ook mailen of bellen.

En, vergeet niet,

Wees blij met jezelf!
Hartelijke groet, Vace.

Hebben mijn tips je geholpen en wil je meer tips? Stuur mij een e-mail! info@actmaatwerktraining.nl.
Volg je mij al op Facebook? Kijk op www.facebook.com/actmaatwerktraining