Blij met jezelf: wees jezelf

door

Blij met jezelf (deel 2): wees jezelf

Blij zijn met jezelf bestaat uit een reeks van een aantal blogs. Het helpt je om blijer, krachtiger en zelfverzekerder in het leven te staan. Deel 2 van “Blij met jezelf” bestaat uit: wees jezelf.

Wees jezelf

“Wees jezelf”, het lijkt haast een modewoord te zijn geworden tegenwoordig. Wat is dat precies, jezelf zijn? En als ik mijzelf niet ben, wie ben ik dan? Je hoort het vaak om je heen. Je krijgt goed bedoelde adviezen van je vrienden en dierbaren die het tegen je zeggen als je het even moeilijk hebt en niet blij bent met jezelf. “Wees jezelf, blijf dicht bij jezelf”, wordt er geadviseerd en tegelijkertijd wordt er vaak niet bij verteld hoe je dat kunt doen.

Keuzes maken ervaringen

Ieder moment van je leven maak je keuzes. Ook al kies je niet, dan heb je toch gekozen. Dan heb je gekozen voor het niet kiezen en dus gekozen voor de status quo. Begrijp je dat? Mooi, nu de volgende stap: de keuzes die je maakt sturen jou, in interactie met je omgeving, en zorgen voor opgedane ervaringen. De opgedane ervaringen vertellen jou wat wel en niet goed is voor jezelf en zo word je gevormd tot wie je bent. En, wie je bent (wat dat ook mag betekenen) dicteert jouw gedrag. Doordat je jezelf definieert door jouw gedrag (verbaal en non-verbaal) is dat wat er aan de buitenkant is waar te nemen. Dus, “what you see is what you get”.

Kort door de bocht: je bent slechts een verzameling van jouw ervaringen

Vanuit die eenheidsgedachte, beïnvloeden wij elkaar en worden jouw ervaringen mede-bepaald door jouw omgeving. Dat is wat aan de buitenkant (oppervlaktestructuur) aan jou is waar te nemen.

Echter, er is meer wat er gebeurt in de dieptestructuur. Door jouw ervaringen worden er meer aspecten van jou gevormd, namelijk: jouw denken, jouw waarden en normen, jouw overtuigingen, criteria, jouw wereldbeeld en nog meer…. Vooral deze aspecten van jou, worden ongemerkt en onbewust gevormd en beïnvloed.

Denken, voelen en doen

Onbewust gevormd en beïnvloed maakt dat je vaak uit gewoonte “doet” wat je gewend bent. Dit doe je meestal zonder daarbij na te denken, laat staan dat je ook nog eens stilstaat bij jouw voelen of wat je “doet” goed voelt. Hier hebben we de kern van “wees jezelf” te pakken.

Tip: zorg dat je denken, voelen en doen in balans is. Laat geen van drieën de boventoon voeren en denk net zoveel als je voelt en doet. (Moeilijk? Mail of bel mij…)

Handige tips

Hieronder handige tips om je te helpen jezelf te zijn en te worden wie je echt bedoeld bent te zijn: je blije zelf!

  1. Laat binnenkomen wat je waarneemt (zintuiglijk waarnemen)
  2. Meet de waarneming af tegen je eerder opgedane ervaringen, wat is effectief en wat niet (denken)
  3. Sta stil bij het gevoel dat je hierbij krijgt (voelen)
    1. Voelt het goed? (onderneem actie)
    2. Voelt het niet goed? (onderneem actie)
    3. Weet je niet hoe het voelt? (verzamel meer informatie)
  4. Ga tot actie over (doen).

Je zegt wat je denkt en doet wat je zegt

Hierbij is je denken, voelen en doen in balans. Je neemt waar, reflecteert en gaat tot actie over. Je zegt wat je denkt en doet wat je zegt. Je bent congruent, dus je blije zelf. Ga hiermee aan slag en deel je ervaringen hieronder. Heb je vragen? Je kunt mij ook mailen of bellen.

En, vergeet niet,

Wees blij met jezelf!
Hartelijke groet, Vace.

Hebben mijn tips je geholpen en wil je meer tips? Stuur mij een e-mail! info@actmaatwerktraining.nl.
Volg je mij al op Facebook? Kijk op www.facebook.com/actmaatwerktraining