Blij met jezelf: vrijheid van vragen

door

Blij met jezelf (deel 4): vrijheid van vragen

Blij zijn met jezelf bestaat uit een reeks van een aantal blogs. Het helpt je om blijer, krachtiger en zelfverzekerder in het leven te staan. Deel 4 van “Blij met jezelf” bestaat uit: vrijheid van vragen.

Bang voor ‘nee’

Je wilt graag iets, maar je bent bang dat het antwoord ‘nee’ is. Wat doe je dan? Vraag jezelf dat eens af! Ga jij ook uit angst aannames maken en invullen wat het antwoord zou kunnen zijn? Ga jij dan vervolgens in je hoofd zitten en denken wat er gezegd zou kunnen worden en wat jouw antwoord dan daarop zou moeten zijn en nog meer…..? Kom jij dan ook niet tot het stellen van je vraag en blijf je met een onaf gevoel in je lijf zitten?

Een vaardigheid

Ook een vraag stellen is een vaardigheid en ook dat kun je leren. Het kunnen en durven stellen van een effectieve vraag maakt dat je geïnformeerd, gezien, en gehoord bent. Het geeft je zelfvertrouwen en motivatie. Een effectieve vraag brengt je al communicerend in verbinding met jezelf en met de ander. Een effectieve vraag waar een oprecht antwoord op is gegeven ontsluiert de waarheid en maakt je vrij. Niet alleen jezelf, ook je omgeving.

Handige tips

Hieronder handige tips om je te helpen effectieve vragen te stellen:

  • Geef aan dat je iets wilt vragen
  • Wacht, zie en hoor (kalibreer) of de ander daarvoor open staat
  • Stel je vraag zo concreet mogelijk
  • Houd je vraag kort en simpel (voorbereid)
  • Neem de tijd voor het antwoord van de ander
  • Hoor de eventuele tegenvragen
  • Geef daar antwoord op of vraag tijd om daarover na te denken
  • Kom terug met een antwoord.

Goed om te weten

Het kunnen en durven stellen van effectieve vragen is een hobbelig pad naar vrijheid. Er is oefening voor nodig. Gun jezelf ook om te oefenen. Met ‘baby steps’ gaat het makkelijker dan ineens alles te willen kunnen. Laat mij weten of mijn tips je hebben geholpen. Wil je meer weten? Je kunt mij ook bellen of mailen.

En, vergeet niet,

Wees blij met jezelf!
Hartelijke groet, Vace.

Hebben mijn tips je geholpen en wil je meer tips? Stuur mij een e-mail! info@actmaatwerktraining.nl.
Volg je mij al op Facebook? Kijk op www.facebook.com/actmaatwerktraining